Aktualności, Diety, Zdrowie

Kakao znane i … nieznane

Kakao znane i … nieznane

Rzesze ludzi uwielbiają podjadać czekoladę, degustować cukierki czekoladowe i batoniki. W chłodne dni rozgrzewać się gorącą czekoladą, albo pić kakao o poranku i rozkoszować się jego zapachem i smakiem. Ponieważ ziarna kakaowca, z którego wytwarzane jest kakao posiadają kilkaset składników smakowych. Dlatego tak bardzo nam ono smakuje i wzmacnia nasz organizm. Kakao było znane już 1500 lat p. n. e. Starożytni Majowie i Aztekowie popijali podczas obrzędów religijnych specjalny napój sporządzony z ziaren kakaowca.

Do Europy ziarno kakaowca dotarło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jako pierwsze zagościło na dworze hiszpańskim. W dawnych czasach ziarna kakaowca były tak drogie, że służyły nawet jako środek płatniczy.

Obecnie kakao nie jest drogim produktem i jest rozpowszechnione na całym świecie. Jednak droga do uzyskania ziarna nadającego się do różnorakiej produkcji jest długa. Pierwsze plony można zbierać dopiero w 5 roku życia rośliny, zaś największa plony uzyskuje się między 10 – 30 rokiem życia kakaowca.